Wątróbka z pomidorami

Składniki:

1 kg wątróbki,
10 dag cebuli,
7-10 dag tłuszczu,
sól, pieprz
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki śmietany

Wykonanie:

Wątróbkę umyć i obrać z błon i żył. Pokroić w skośne plastry lub paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub w talarki, zrumienić na połowie tłuszczu na jasny kolor w małej patelni. Na dużej patelni rozgrzać resztę tłuszczu, wkładać wątróbki i szybko obsmażyć. Usmażoną wątróbkę osolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, koncentrat pomidorowy. Śmietanę i wszystko wymieszać. Dusić 3-4 minuty pod przykryciem i od razu podawać. Podawać jako przekąskę lub drugie danie z ziemniakami albo z kluskami.
Do tak przygotowanego dania nadaje się każdy rodzaj wątróbki (drobiowa, cielęca, wieprzowa itp).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *