Wątróbka z białym winem

Składniki:

około 80 dag wątróbki (cielęcej, drobiowej, wieprzowej)
1 duża cebula (około 7-10 dag)
10 dag masła
3-4 łyżki soku z cytryny
100-150 ml białego wina
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 listek szałwii (niekoniecznie)

Wykonanie:

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać połowę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor. Wątróbki opłukać, oczyścić z żyłek. Jeśli mamy wątróbkę cielęcą lub wieprzową należy ściągnąć błonkę. Pokroić wątróbkę najlepiej w plastry. Oprószyć pieprzem.
Pozostałe masło rozgrzać i obsmażyć plastry wątróbki z obu stron. Wyjąć z tłuszczu i sosu, skropić sokiem z cytryny i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostały sos wymieszać z winem i zagotować. Wątróbkę włożyć do sosu razem z podsmażoną cebulką, natką pietruszki, doprawić solą do smaku i od razu podawać.

Uwaga: Jeżeli przyrządzamy wątróbkę z szałwią należy uważać, aby nie dać jej za dużo, gdyż szałwia jest bardzo aromatyczna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *