Wątróbka wieprzowa panierowana

Składniki:

0,5 kg wątroby wieprzowej,
2-3 duże cebule,
1 szklanka mleka,
1 jajko,
1 łyżka masła,
bułka tarta (około 1 szklanki)
Olej do smażenia (ile będzie potrzeba)

Wykonanie:

Wątróbkę opłukać, osączyć i zdjąć błonę. Moczyć w mleku około 1 godziny. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Wątrobę wyjąć z mleka, osączyć i pokroić w plastry (2 cm). Lekko rozbić. Oprószyć pieprzem. Rozgrzać olej.
Każdy kawałek wątróbki zanurzyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na oleju. Na końcu osolić, dodać zeszkloną cebulę z masłem i od razu podawać. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówkami warzywnymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *