Wątróbka w śmietanie

Składniki:

50 dag wątróbek z drobiu (kurczak, indyk, gęś, kaczka),
25 ml śmietany kwaśnej,
2 łyżki masła,
olej do smażenia,
1-2 cebule,
1 łyżka mąki,
1,5 szklanki rosołu,
1 łyżkę mielonej słodkiej papryki,
sól, pieprz do smaku,
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, żyłek itp. Kroimy w paski lub kostkę. Podsmażamy na oleju około 5 minut. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub piórka. Szklimy na maśle na drugiej patelni. Wsypujemy paprykę, wkładamy wątróbkę, zalewamy rosołem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i gotujemy 10 minut. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną, dodając do sosu doprawiamy solą, zagotowujemy.

Dobra Rada!
Nie gotujemy wątróbki długo i nie solimy wcześniej, ponieważ twardnieje. Tak przygotowana wątróbka doskonale smakuje z kluskami śląskimi lub kopytkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *