Wątróbka duszona

Składniki:

50 dag wątróbki (cielęcej, wieprzowej)
5 dag słoniny,
pieprz,
1 łyżka mąki (kopiata),
3-5 dag masła lub margaryny,
1/2 szklanka śmietany,
sól,
1-2 łyżki siekanej natki pietruszki,
1/2 szklanki ciepłej wody,

Wykonanie:

Wątróbkę starannie umyć, obrać z błony i żył, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości około 6 cm i średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę w całości naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron. Wlać wodę i dusić pod przykryciem około 15 minut. Gdy wątróbka jest miękka, do sosu dodać resztę mąki, osolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa.
Podawać pokrojoną w grube plastry, ułożoną na półmisku, oblaną sosem i posypaną natką, z ziemniakami i gotowaną jarzyną lub surówką. Tak przygotowaną wątróbkę można podawać bez śmietany i na zimno. Smakuje również z pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *