Wątróbka cielęca z pieczarkami

Składniki:

4-5 plastrów świeżej wątróbki cielęcej
3-4 łyżki masła,
1 cebula
25 dag świeżych pieczarek (pokroić)
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mąka,
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Obtoczyć wątróbkę w mące. Roztopić 2-3 łyżki masła na patelni (nie przypalić). Smażyć wątróbkę 3-4 minuty z każdej strony. Przełożyć na ciepły talerz i wstawić do ciepłego piekarnika, aby pozostała gorąca. Wyłożyć na patelnię resztę masła. Pokrojone pieczarki, natkę pietruszki smażyć 4-5 minut na dużym ogniu, często mieszając. Wymieszać z usmażoną wątróbką. Doprawić solą i pieprzem.

Podawać według upodobania (z kaszą, ziemniakami, ryżem, chlebem). Zawsze na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *