Oponki

Składniki:

70 dag mąki pszennej
70 dag sera białego
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżki cukru pudru
2 kieliszki spirytusu lub 1 kieliszek octu
7 żółtek
olej do smażenia
szczypta soli
cukier puder do posypania
mleko zsiadłe, kefir lub jogurt naturalny (około 0,5 litra, ile przyjmą składniki w czasie zarabiania)

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, cukrem i solą. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Zrobić dołek, dodać 7 żółtek, 1 kieliszek spirytusu, dolewając mleko, kefir lub jogurt zarabiając ciasto, które powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto odstawić na około 30 minut. W tym czasie przygotowujemy rondel, wlewamy olej i 1 kieliszek spirytusu, rozgrzewamy. Wypoczęte ciasto wałkujemy na stolnicy i wycinamy szklanką krążki. W każdym krążku, kieliszkiem wycinany środek, tworząc ciastko z dziurką w kształcie opony. Do rozgrzanego oleju wkładamy oponki i smażymy jak pączki. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Uwaga: Rozgrzewając olej ze spirytusem nie przykrywaj garnka pokrywą. Natomiast smażąc oponki postępuj jak przy pączkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *