Mazurek – tani i bardzo prosty do zrobienia

Składniki:

4 jajka
15 dag cukru
15 dag mąki
5 dag rodzynek
5 dag orzechów włoskich
5 dag skórki pomarańczowej
5 dag fig lub daktyli
sok z 1/2 cytryny
1 szeroki wafel

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać sok z cytryny. Umyte bakalie drobno pokroić. Ubić pianę z białek. Do utartych żółtek z cukrem i sokiem dodać bakalie oraz mąkę wymieszać. Na końcu dodać pianę i jeszcze chwilę bardzo dokładnie całość masy wymieszać. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno blachy wyłożyć waflem. Na wafel wyłożyć bakaliowe ciasto. Piec 10-15 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wystudzone ciasto polać polewą, posmarować masą, powidłami, posypać wiórkami. Dekoracja mazurka jest dowolna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *