Kiełbasa w kruchym cieście

Składniki:
1/2 kg mąki,
2 jajka,
25 dag margaryny,
1 niepełna łyżeczka proszku do pieczenia,
kminek,
cienka kiełbasa

Wykonanie ciasta:

Mąkę , jaja, margarynę, proszek do pieczenia wyrobić na ciasto (bez grudek). Jeśli będzie za twarde dodać trochę śmietany (kwaśnej). Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i zawijać w nie kiełbasę, tworząc wałeczki. Starannie sklejać boki, żeby podczas pieczenia z kiełbasy nie wyciekł sos. Następnie każdy waleczek posmarować po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem. Piec aż do zrumienienia w gorącym piekarniku (170-180°C).
Znakomite z czerwonym barszczem, są mniej pracochłonne niż krokiety, a równie zadziwiające i smaczne. Spróbuj przy najbliższej imprezie lub domowym obiedzie czy kolacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *