Pączki drobiowe

Składniki:
1 kg filetów z kurczaka,
około 1/2 kg sera żółtego (w kawałku),
2 małe słoiki chrzanu,
4 ugotowane żółtka,
wegeta, sól, pieprz,
bułka tarta,
2 jajka,
olej
(1 strąk papryki, owoce do dekoracji)Wykonanie:

Filety myjemy i drobno mielimy w maszynce do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem dodając całe surowe jajko. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Żółtka rozdrabniamy i wsypujemy do sera, dodajemy chrzan, doprawiamy wegetą. Mieszamy. Z masy mięsnej robimy porcje (około 10 dag) w kształcie placuszka. Na środek nakładamy łyżką serowy farsz i zwijamy formując kule. Pączki obtaczamy w bułce tartej, następnie w rozmąconym jajku i znowu w bułce. Smażymy w głębokim tłuszczu, tak długo, aby mięso nie było surowe. Trzeba pilnować by pączki się nie przypiekły. Podajemy do pieczywa, ziemniaków, kasz, ryżu, makaronów z surówkami.

1 Reply to “Pączki drobiowe”

Skomentuj WilliamNuarp Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *