Zasmażana kapusta kiszona

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej,
20 dag cebuli,
15 dag marchwi,
1 łyżka kminku (niekoniecznie),
2 – 3 listki laurowe,
2 – 3 ziarnka ziela angielskiego,
3 łyżki mąki,
15 dag smalcu, oleju,
20 – 25 dag boczku surowego,
sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Kapustę wypłukać, pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Spróbować czy kapusta jest odpowiednio kwaśna. Jeżeli smak jest bardzo kwaśny odlewać wodę tyle razy, aby uzyskać dobry smak. Można odcisnąć sok z kapusty, zostawić go, żeby ewentualnie dokwasić na końcu gotowania.
Odcedzona kapustę gotujemy wraz z boczkiem, zielem i listkiem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroimy i podsmażamy na części smalcu wraz z marchewką. Wkładamy do gotującej się kapusty i dalej gotujemy do miękkości.
Roztapiamy resztę tłuszczu, wsypujemy mąkę i mieszamy, aby uzyskać zasmażkę. Płynną zasmażkę łączymy z kapustą, podgrzewamy do zagotowania, doprawiamy solą, pieprzem oraz kminkiem, według uznania.

Dobra rada: Kminek nie jest konieczny, ale warto dodać go do kapusty, gdyż wspomaga trawienie, czyni potrawę lekką i aromatyczną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *