Surówka z rzeżuchy

Składniki:

duża garść rzeżuchy,
2 łyżki serka homogenizowanego,
2 – 3 łyżek śmietany, kefiru lub majonezu,
sól do smaku,

Wykonanie:

Świeżą rzeżuchę włożyć do naczynia z wodą, wybrać na sito i ponownie przelać czystą wodą. Odsączyć.
Serek wymieszać ze śmietaną, dodać rzeżuchę i posolić do smaku (można dodać ząbek czosnku, drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez praskę). Zamiast serka homogenizowanego można dodać majonez, starty żółty ser (5 dag) lub posiekane jajka (2 sztuki) ugotowane na twardo.

Świeżą rzeżuchę można dodawać do wszystkich surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *