Sałatka ziemniaczana do mięs z grilla

Składniki:

0,5 kg ziemniaków,
1 duża cebula,
1 duże kwaśne jabłko,
2 ogórki konserwowe,
pieprz,
sok z cytryny,
1/2 szklanki rosołu lub bulionu,
2 jajka,
4 – 5 łyżek oleju,
1 łyżka ostrej musztardy
1 główka sałaty,
1 łyżka pokrojonego szczypiorku,

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w grube plastry (0,5 cm). Cebulę obrać i pokroić w krążki. Jabłko umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić na kawałki. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. Ziemniaki wymieszać z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Zimnym rosołem lub bulionem polać składniki sałatki, wymieszać i skropić sokiem z połowy cytryny. Doprawić pieprzem i solą.
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka i zmiksować w naczyniu, dodać musztardę, resztę soku z cytryny, olej, a następnie wymieszać dokładnie, aby powstał gładki sos. Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Sałatę umyć i osuszyć. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, napełnić sałatką ziemniaczaną. Białka pokroić w kosteczkę. Sałatkę w salaterce posypać pokrojonym jajkiem i szczypiorkiem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *