Marynowany filet z kurczaka z grilla

Składniki:

6 – 7 filetów z piersi kurczaka,
1/4 szklanki soku z cytryny lub octu balsamicznego,
1/4 szklanki oliwy z oliwek,
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
1/4 łyżeczki sproszkowanego kminku,
1/4 łyżeczki sproszkowanego czosnku,
1/4 łyżeczki sproszkowanego oregano,
1/2 łyżeczki grubo mielonego wielokolorowego pieprzu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka tymianku suchego,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki,
1/4 łyżeczki sproszkowanej cebuli lub świeżej utartej na tarce,

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki (oprócz tymianku i pietruszki) dokładnie wymieszać. Suchą mieszanką natrzeć filety, oprószyć tymiankiem i pietruszką. Układać warstwami w naczyniu. Skropić każdą warstwę oliwą i sokiem. Przykryć mięso czystą ściereczką lub folią aluminiową i marynować w lodówce około 12 godzin, przewracając po 5 – 6 godzinach.
Nagrzać grill i piec z obu stron około 15 minut, smarując pozostałą marynatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *