Zapiekanka z ryby, ziemniaków i boczku

Składniki:

50 dag ziemniaków,
10 dag cebuli,
15-20 dag boczku wędzonego,
40-50 dag filetów z ryby (najlepszy dorsz),
20 dag groszku zielonego,
Sól do smaku,
1/4 l mleka,
5 dag sera żółtego,
2 jaja,
1-2 łyżki siekanej zieleniny,

Wykonanie:

Ziemniaki umyć , obrać, opłukać, pokroić na cienkie talarki. Cebulę pokroić w kostkę lub talarki. Boczek pokroić na cienkie plasterki. Filety podzielić na małe, płaskie kawałki. W rondlu lub naczyniu do zapiekania ułożyć warstwami najpierw boczek, rybę i na końcu ziemniaki. Każdą warstwę posypać cebulą, groszkiem i szczyptą soli. Ostatnią warstwę, którą powinny stanowić plasterki boczku zalać mlekiem rozmieszanym z jajami i żółtym serem. Zapiec około 20 min. w 200°C. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *