Zapiekanka z ryby, sera i szpinaku

Składniki:

0,5 kg filetów rybnych (dorsz, łosoś, itp.),
około 0,5 kg szpinaku,
05, kg makaronu (wstążki),
20 dag masła,
2-3 ząbki czosnku,
4 serki pleśniowe np. camembert (po 120 g),
1/4 l śmietanki 30%,

Wykonanie zapiekanki:

Ugotować makaron, odcedzić.
Filety pokroić na kawałki dowolnej wielkości, wrzucić do wrzącej i osolonej wody, obgotować około 3-4 min. Odcedzić na sicie lub durszlaku. Rozdrobniony szpinak dusić na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając około 10 min. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek i jeden obrany ze skórki i pokrojony serek. Dusimy, aż ser się rozpuści. Odstawić z ognia.
Pozostałe serki obrać ze skórki i pokroić w kawałki. W rondelku roztapiamy resztkę masła, dodajemy serki i mieszamy, aż się rozpuszczą. Mieszając dodajemy śmietankę tak długo, aż powstanie jednolita masa.
Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron. Na makaron masę szpinakową, a na niej kawałki obgotowanej ryby. Zalewamy sosem. Pieczemy około 25 min. bez przykrycia w 180°C

Smaczna zapiekanka, chociaż wymaga sporo pracy. Jeżeli nie mamy serków camembert, możemy je zastąpić serem pleśniowym typu brie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *