Polędwiczki wieprzowe duszone

Składniki:

50 dag polędwiczki wieprzowej,
sól do smaku,
1-2 łyżki tłuszczu,
1 łyżeczka kminku lub majeranku,
1 duża cebula,
1 łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

Polędwiczki opłukać, osączyć, oprószyć solą. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu. Obsypać kminkiem lub majerankiem. Wlać do rondla kilka łyżek wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać ciepłą wodą. Pod koniec włożyć pokrojoną w prążki cebulę, dalej dusić. Gdy mięso jest miękkie sos dosolić, oprószyć mąką, zagotować. Polędwiczkę wyjąć, pokroić w skośne plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem. Podawać z ziemniakami i surówkami według swojego gustu i smaku. Sos można doprawić pieprzem lub innymi przyprawami.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Super przepis. Łatwe i smaczne danie… i niejadek zjadł obiadek (czyt. mój synek). Pozdrawiam i dziękuje. Będę tu częstym gościem.

Polityka prywatności

Polecamy także: PampCake® torty z pieluch

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2015.