Składniki:

około 70 dag polędwiczek,
sól do smaku,
1 łyżka mąki (płaska),
około 5 dag tłuszczu (oleju),
około 5 dag masła,

Wykonanie:

Polędwiczki umyć, osączyć pobić lekko tłuczkiem. Cienkie polędwiczki można nabić na patyczki, długie wykałaczki, osolić i oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz (olej) na silnym ogniu. Szybko zrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Następnie wstawić do gorącego piekarnika i piec 15-20 minut, często polewając tłuszczem z pieczenia. Jeżeli tłuszcz wyparował, uzupełniamy go kilkoma łyżkami ciepłej wody. Nakłuwamy polędwiczki widelcem, aby sprawdzić czy jest miękka. Jeśli tak, wyjmujemy z piekarnika. Ściągamy kołeczki i można pokroić w skośne plastry. Do tłuszczu, w którym się piekły polędwiczki dodajemy masło, rozgrzewamy i polewamy pokrojone polędwiczki. Podajemy z ziemniakami, frytkami, kaszami z warzywami surowymi lub gotowanymi.

Polędwiczki można przyrządzić również na ruszcie.

Postępujemy jak wyżej. Trzeba pamiętać, że polędwiczki kroimy dopiero po upieczeniu, ponieważ niektóre są cienkie i można podawać je w całości. Polędwiczki można także faszerować pieczarkami, boczkiem lub papryką i dusić w dowolnych sosach np. grzybowych, warzywnych, czy naturalnych, mięsnych.

Skomentuj