Kasze zapiekane z serem

Składniki:
30 dag kaszy (krakowska, jęczmienna, gryczana, ryż itp.),
4-5 dag tłuszczu (oleju, do wody),
sól,
40 dag sera białego (twarogu),
2 żółtka,
1/8 l śmietany,
łyżka masła do posmarowania formy,
1 łyżka posiekanej zieleniny,
Wykonanie:
Kaszę ugotować na sypko z dodatkiem oleju i soli. Połowę kaszy ułożyć równą warstwą na wysmarowanym tłuszczem półmisku. Ser utrzeć z jednym żółtkiem i szczyptą soli, wyłożyć na kaszę. Przykryć resztą kaszy, wyrównać, zalać śmietaną rozmieszaną z drugim żółtkiem i solą. Wstawić do piekarnika na 20 min. a po zapieczeniu posypać zieleniną. Podawać z surówkami z warzyw, pomidorów, kwaszonej kapusty itp. …

1 Reply to “Kasze zapiekane z serem”

Skomentuj zofia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *