Jabłka zapiekane w pianie

Składniki:
8-10 jabłek,
8-10 łyżeczek marmolady lub konfitury z malin,
białka z trzech jaj,
20 dag cukru,
1 szklanka wody,
sok z jednej cytryny lub kwasek cytrynowy,
około 10 dag masła lub margaryny,
Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążając gniazda nasienne. Wydrążenia uzupełnić marmoladą lub konfiturą (osączoną). Ułożyć na brytfannie lub ogniotrwałym półmisku (natłuszczonym).
Z cukru i wody ugotować gęsty syrop. Przyprawić go sokiem z cytryny.
Ubić pianę (na sztywno), przełożyć do syropu, aby się zaparzyła. Pianą z syropem pokryć jabłka i włożyć do gorącego piekarnika na 20-30 min.
Super deser.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *