Bezy

Składniki:
50 dag cukru,
¼ l. wody,
5 białek,
tłuszcz do wysmarowania formy,
papier pergaminowy,
sok z cytryny,
Wykonanie bez:
Cukier zalać gorącą wodą i gotować na dość silnym ogniu pod przykryciem, często mieszając, dopóki się nie rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy lub ½ łyżki octu (3%). Gotować do gęstości około 10 min. Teraz należy wykonać próbę. Na łyżkę nabrać syrop. Jeśli płyn spada z łyżki tworząc krople, to syrop jest gotowy. Jeżeli opada ciurkiem, musimy dłużej go gotować. Ubić pianę po trochu wlewając gorący syrop. Wstawić naczynie z pianą na parę, ubijając aż masa zgęstnieje (około 30 min.). Zdjąć z pary, dalej ubijać do ostudzenia.
Szeroką prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym papierem. Na papier wyciskać przez „szpryckę” lub torebkę z papieru pergaminowego okrągłe, jednakowej wielkości bezy. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć je nie rumieniąc. Wyjąć jedną aby sprawdzić czy jest sucha. Dobrze wysuszone bezy wyjąć z pieca, ostudzić, można składać po dwie przekładając masą kawową, czekoladową, owocową lub inną, lub smakować pojedynczych, suchych, białych ciasteczek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *