Bezy

Składniki:
50 dag cukru,
¼ l. wody,
5 białek,
tłuszcz do wysmarowania formy,
papier pergaminowy,
sok z cytryny,
Wykonanie bez:
Cukier zalać gorącą wodą i gotować na dość silnym ogniu pod przykryciem, często mieszając, dopóki się nie rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny lub kwasek cytrynowy lub ½ łyżki octu (3%). Gotować do gęstości około 10 min. Teraz należy wykonać próbę. Na łyżkę nabrać syrop. Jeśli płyn spada z łyżki tworząc krople, to syrop jest gotowy. Jeżeli opada ciurkiem, musimy dłużej go gotować. Ubić pianę po trochu wlewając gorący syrop. Wstawić naczynie z pianą na parę, ubijając aż masa zgęstnieje (około 30 min.). Zdjąć z pary, dalej ubijać do ostudzenia.
Szeroką prostokątną blachę wyłożyć natłuszczonym papierem. Na papier wyciskać przez „szpryckę” lub torebkę z papieru pergaminowego okrągłe, jednakowej wielkości bezy. Wstawić do letniego piekarnika i obsuszyć je nie rumieniąc. Wyjąć jedną aby sprawdzić czy jest sucha. Dobrze wysuszone bezy wyjąć z pieca, ostudzić, można składać po dwie przekładając masą kawową, czekoladową, owocową lub inną, lub smakować pojedynczych, suchych, białych ciasteczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *