Składniki:
- 30 dag sera białego (tłustego),
- 1/8 l. śmietany,
- 2-3 łyżki siekanego szczypiorku lub młodej cebulki ze szczypiorkiem,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- kilka liści sałaty,
- sól do smaku,
Wykonanie:
Ser utrzeć ze śmietaną, osolić, dodać siekany szczypiorek lun cebulkę. Masa powinna być dosyć gęsta.
Uformować nieduże porcje. Ułożyć je na półmisku na umytych i osuszonych liściach sałaty. Przybrać rzodkiewką pokrojoną w talarki. Podawać do chleba.
Tak przygotowany twarożek można podawać z pomidorami oraz z jajami ugotowanymi na twardo. Wówczas zamiast rzodkiewki kroimy pomidory w talarki, jajka w ćwiartki i dekorujemy pastę serową ułożoną na liściach sałaty.