Banany w cieście piwnym z lodami waniliowymi

banany_w_ciescie_piwnym

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 100 ml. piwa jasnego,
  • 4 banany,
  • olej do smażenia (głębokiego),
  • 4-6 gałek lodów waniliowych,

Wykonanie:

Mąkę, jajka i piwo bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Banany obrać ze skórki i pokroić w kawałki, około 2-3 cm. Każdy kawałek banana moczyć w cieście piwnym i smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowych serwetkach lub papierowych ręcznikach i od razu podawać.

Na talerzu oprócz bananów ułożyć gałki lodów waniliowych. Można je także udekorować np. listkami mięty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *