Składniki:
25 dag gorzkiej, mlecznej lub białej, czekolady,
2 żółtka,
2,5 dag masła (łyżeczka),
1 łyżka śmietany kremówki,
5 dag mielonych migdałów (kopiata łyżka),
2 łyżki rumu,
4 łyżki kakao (do dekoracji),
wiórka czekoladowe lub kokos do posypania,
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w misce ustawionej w rondlu z gorącą wodą. Dodać żółtka, masło, śmietanę, migdały oraz rum. Całość utrzeć. Mieszankę schłodzić tak, aby dała się formować.
Nabierać łyżeczką porcje masy, ulepić kuleczki i obtoczyć w kakao, włożyć do papierowych podstawek, schłodzić w lodówce. Obsypać cukrem pudrem, wiórkami czekoladowymi, kokosowymi, posiekanymi orzechami lub oblać czekoladą.
Uwaga 1.: Podstawki papierowe możesz zrobić własnoręcznie wycinając z papieru pergaminowego koło takiej wielkości aby trufla się zmieściła. Można porobić dekoracyjne karby lub wyciąć falbankę.
Uwaga 2.: Rum można zastąpić np. likierem wiśniowym.
trufle bardzo dobre:) polecam, co prawda jest ich niedużo, ale warto:)