Wołowina z suszonymi grzybami

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości,
4 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
4 łyżki mąki,
0,5 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżeczka suszonych ziół (majeranek, estragon itp.),
2-3 łyżki oleju,
sól, pieprz do smaku,
1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki),

Przygotowanie:

Umyte grzyby namoczyć wieczorem w małej ilości wody. Następnego dnia lekko osolić i ugotować je do miękkości. Pozostawić w wywarze.
Mięso umyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć mąką, solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Cebulkę obrać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej i obsmarować mięso z obu stron, przełożyć do rondela, podlać bulionem i dusić około 1 godziny.
Cebulę zrumienić na oleju i dodać do mięsa. Po około 20 min. dodać grzyby wraz z wywarem, dusić dalej do miękkości mięsa. Przed podaniem sos wymieszać ze śmietaną, podgrzać, polewać mięso i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *