Naleśniki po grecku z warzywami i rybą

Składniki na ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki,
1 szklanka wody,
1/2 szklanki mleka,
2 jajka,
3 łyżki oleju,
szczypta soli,

Wyrabiamy lśniące ciasto i smażymy cienkie naleśniki.

Składniki na farsz do naleśników:

3 marchewki,
2 pietruszki (korzeń),
kawałek selera,
1 duża cebula,
30 dag filetu z ryby,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
3-4 łyżki oleju
15-20 dag startego sera żółtego,
sól, pieprze do smaku,
1-2 łyżeczki słodkiej papryki,
1-2 łyżeczki cukru,

Wykonanie farszu:

Obrane, umyte warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W rondlu gotujemy rozgrzewamy tłuszcz (olej) i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę (którą należy zeszklić). Następnie wkładamy warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy cukier, paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok. 30 min.)
Rybę drobno kroimy w kostkę i smażymy na patelni z tłuszczem około 20 min. Następnie łączymy rybę z warzywami i chwilę wszystko razem wymieszane dusimy.

Przestudzoną masą smarować naleśniki i składać. Nadziane farszem naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem i zapiec w piekarniku około 15 min.

Podajemy gorące!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *