Szybkie ciasteczka na smalcu bez jaj i cukru

Składniki:

  • 1/2 l. smalcu (0,5 kg),
  • 1/2 l. śmietany (kwaśnej),
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia,
  • około 25 dag marmolady (twardej),
  • mąki tyle ile zabierze ciasto,

Wykonanie:

Z mąki, smalcu, śmietany i proszku do pieczenia zarobić kruche ciasto. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraciki (wielkość dowolna) posmarować marmoladą, złożyć na pół po przeciwnym rogu na trójkąty. Boki przycisnąć palcami jak pierogi i piec na złoty kolor.
Po upieczeniu można ciastka polukrować lub posypać cukrem pudrem.

1 Reply to “Szybkie ciasteczka na smalcu bez jaj i cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *