Rafaello – ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 duże paczki krakersów (ciastek),
  • 1/2 l. słodkiego mleka,
  • 6-7 łyżek cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 15 dag wiórek kokosowych,
  • 10 dag płatków migdałowych,
  • 1 szklanka ajerkoniaku,
  • 1,5 kostki masła
  • olejek waniliowy

Wykonanie:

Z mleka, cukru i budyniu ugotować krem. Masło utrzeć dodając zimny krem ugotowany z budyniu i ajerkoniaku. Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać 10 dag kokosu (5 dag zostawić do posypania), do drugiej wszystkie płatki migdałowe (całe 10 dag). Wymieszać każdą część masy oddzielnie.

Na dno formy lub szerokiej, prostokątnej tacy ułożyć część krakersów. Na nich położyć masę migdałową na niej drugą część krakersów (lub ciasteczek) lekko dociskając. Następnie położyć masę kokosową a boki posmarować masą i obsypać pozostałymi wiórkami kokosowymi (5 dag).
Wiórka do posypania można usmażyć na 1 łyżce masła i 1 łyżce cukru na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *