- 50 dag mąki,
- 15 dag margaryny,
- 15 dag cukru pudru,
- 6 dag drożdży,
- 1/8 l. śmietany,
- 3-4 żółtka,
- cukier waniliowy lub wanilia
- skórka otarta z cytryny (niekoniecznie)
Wykonanie:
Do przesianej mąki dodać margarynę, posiekać nożem i zarobić. Dodać roztarte z cukrem żółtka, roztarte ze śmietaną drożdże, aromaty (wanilię i ew. skórkę z cytryny), zagnieść szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste dodać więcej śmietany. Rozwałkować prostokąt o grubości około 1-1.5 cm.
Ułożyć w formie, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. To ciasto można także piec z owocami, serem lub innymi dodatkami.
Po upieczeniu mozna polewać lukrem, polewą, posypać cukrem pudrem itp.
Dobra rada dla każdej pani domu:
Każdy przepis możesz sama zmienić, jeżeli tylko pomyślisz, włożysz trochę serca i wysiłku. Ja tak zawsze robię, wtedy otrzymują różnorodność ciast i potraw. Spróbuj bo warto!