Placek krucho-drożdżowy

Składniki na ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 6 dag drożdży,
  • 1/8 l. śmietany,
  • 3-4 żółtka,
  • cukier waniliowy lub wanilia
  • skórka otarta z cytryny (niekoniecznie)

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodać margarynę, posiekać nożem i zarobić. Dodać roztarte z cukrem żółtka, roztarte ze śmietaną drożdże, aromaty (wanilię i ew. skórkę z cytryny), zagnieść szybko ciasto. Jeżeli jest za gęste dodać więcej śmietany. Rozwałkować prostokąt o grubości około 1-1.5 cm.
Ułożyć w formie, zostawić przykryte w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor. To ciasto można także piec z owocami, serem lub innymi dodatkami.
Po upieczeniu mozna polewać lukrem, polewą, posypać cukrem pudrem itp.
Dobra rada dla każdej pani domu:
Każdy przepis możesz sama zmienić, jeżeli tylko pomyślisz, włożysz trochę serca i wysiłku. Ja tak zawsze robię, wtedy otrzymują różnorodność ciast i potraw. Spróbuj bo warto!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *