- jak na pierogi z serem,
Składniki na nadzienie:
- 70 dag ziemniaków,
- 30-40 dag sera (twarogu),
- 5-7 dag cebuli,
- około 5 dag masła lub słoninki do polania,
Wykonanie:
Ciasto na pierogi ruskie robimy tak samo jak na pierogi z serem, czy owocami, a do nadzienia należy obrać ziemniaki, ugotować, zemleć z serem, dodać usmażoną na margarynie cebulkę. Cebulę należy wcześniej drobno pokroić i usmażyć na złoty kolor. Utrzeć masę dokładnie, dodać sól i pieprz do smaku. Wycinać krążki z rozwałkowanego ciasta, kłaść farsz i postępować według przepisu przy pierogach z serem.
Polać gorące ruskie pierogi tłuszczem i podawać na rozgrzanym półmisku lub prosto na talerzach. Słoninę, którą mamy polać pierogi drobno kroimy i wysmażamy.