Ciasto „Smakosz”

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej,
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 35 dag masła,
  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (dobry jest amoniak),
  • 1 łyżka kakao,
  • 1,5 szklanki cukru kryształu,
  • 1 gorzka czekolada,
  • 10 dag rodzynek,
  • 10 dag kokosu,
  • 1 szklanka krojonych orzechów,
  • 1 słoik powideł,
  • 1 kisiel wiśniowy,
  • 1/2 l. mleka,
  • 2 budynie (białe),

Wykonanie:

Z 40 dag mąki, 4 żółtek, szklanki cukru pudru, 15 dag masła, 3 łyżek śmietany, proszku do pieczenia zrobić kruche ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać 1 łyżkę kakao i wyrobić. Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę (dużą), posmarować powidłami.

Ubić pianę z 4 jajek i 1/2 szklanki cukru. Dodać do niej startą czekoladę, rodzynki, kokos, orzechy i wymieszać. Wymieszaną masę położyć na powidła. Upiec placek (około 35-40 min.) w temperaturze 160C.

Ciasto ciemne rozwałkować, włożyć do blaszki tej samej wielkości co ciasto jasne. Oddzielić żółtko od białek z 4 jaj. Z białek i 1/2 szklanki cukru kryształu ubić pianę, dodać kisiel. Kolorową pianę wyłożyć na ciasto ciemne i upiec. Mamy dwa jednakowej wielkości ciasta.

Robimy masę do Smakosza:

Z 1/2 l. mleka, budyniu, 1/2 szklanki cukru i 4 żółtek, które zostały od piany, gotujemy krem. Kostkę masła rozetrzeć dodając wystudzony budyń – dobrze utrzeć. Wystudzone ciasto przekładamy masą i tak:

Ciasto jasne – masa budyniowa – ciasto ciemne.

Wierzch ciasta można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub zostawić trochę masy budyniowej, posmarować wierzch posypując tartymi orzechami, lub wiórkami kokosowymi

Uwagi:
To ciasto wymaga kilku podejść , ale jego wykonanie nie jest trudne. Faktycznie jest to „Smakosz”.
Miłość i zaangażowanie się do pracy jest miarą dobroci dla swoich bliskich.

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.