Wyśmienita sałatka z warzyw – do grilla, wędliny i II dań

Składniki:

4 kg ogórków,
1/2 kg cebuli,
1/2 kg marchwi,
1/2 kg papryki czerwonej,
1 szklanka wody,
1 szklanka cukru,
1 szklanka octu (10%),
1 szklanka oleju,
około 7 dag soli,
2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie),

Wykonanie:

Ogórków nie obierać, tylko umyć w skórkach, pokroić w cienkie talarki (grubiej niż na mizerię). Cebulę obrać i pokroić w piórka, posolić, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Umytą paprykę pokroić w paski. Obraną i opłukaną marchew pokroić w talarki i ugotować na półmiękko (ok. 20 min.). Ogórki i cebulę lekko odcisnąć, zmieszać z papryką i obgotowaną marchwią.
Z wody, cukru, octu ugotować zalewę. Przestudzoną zalewą zalać paprykę, cebulę i ogórki. Na końcu dodać olej i zmiażdżony czosnek (niekoniecznie), wymieszać. Wkładać do słoików i pasteryzować około 15 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *