Kiszone ogórki na zimę (w wekach lub słojach twist)

Składniki:

1 kg ogórków (małe lub średniej wielkości),
1 łodyga kopru,
4-5 ząbków czosnku,
około 1 l. wody,
1 płaska łyżka soli,
1 duży korzeń chrzanu,

Wykonanie:

Umyte ogórki układać w słojach przekładając koprem, czosnkiem i kawałeczkami chrzanu. Wodę z solą zagotować. Wrzątkiem zalewać ogórki ułożone w słojach. Natychmiast zakręcić mocno i ustawiać do góry dnem. Wystudzone słoje z ogórkami wynieść do piwnicy lub spiżarni. Nie pasteryzować!
Tak przygotowane ogórki będą kwaśne, tzn. kwaszone lub kiszone – jak kto woli.

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Babcie ma naprawdę przydatne przepisy. Dzięki wielkie za upublicznienie w sieci! Lubię to! 😀

faaaajny przepis! też go znam od mojej Babci

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.