Jabłka smażone w cieście (bliny)

Składniki ciasta:

3 jaja,
5 dag cukru,
6 łyżek mleka lub śmietany,
15-20 dag mąki,
szczypta soli,
0,5 kg jabłek,
olej do smażenia,
5-6 dag cukru pudru do posypania,
Wykonanie:
Jajka oddzielić. Żółtka utrzeć cukrem, dodać mleko lub śmietanę, następnie białka ubić, wyłożyć na masę jajeczną dodać mąkę i sól, lekko wymieszać. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić w krążki o grubości około 1/2 cm. Krążki jabłek zanurzać w cieście za pomocą widelca i kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć z 2 stron na złoty kolor.
Układać na półmisku, posypując cukrem pudrem. Najlepiej smakują, gdy są ciepłe. Do tego ciasta można także dodać trochę octu lub spirytusu. Pamiętaj o tym, po to by ciasta nie piły tłuszczu!

1 Reply to “Jabłka smażone w cieście (bliny)”

  1. Jabłka w cieście są super, dziękuję za przypomnienie tego cudownego dania 🙂 – a bliny to nie były czasem na zsiadłym mleku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *