Chłodnik na wywarze

Składniki:

20 dag kości,
1,5 l wody,
25 dag włoszczyzny,
20 dag botwiny (1 pęczek młodych buraków z liśćmi)
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
2-3 dag mąki,
1/2 szklanki kwasu burakowego,
1/4 l śmietany lub jogurtu
1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżeczki cukru,
2-3 jaja (ugotowane na twardo),
10 dag ogórków
1 łyżka koperku i szczypiorku (posiekać),
Wykonanie:
Z kości i włoszczyzny ugotować wywar. Botwinę dokładnie umyć, pokroić w cienkie plastry, ugotować w niedużej ilości wody. Wywar przecedzić, połączyć z ugotowaną botwiną, podprawić zawiesiną z mąki (mąkę rozmącić w zimnej wodzie), zagotować. Dodać kwas buraczany, doprawić kwaskiem cytrynowym, roztartym czosnkiem z solą, cukrem i śmietaną. Pokroić jajka oraz ogórki w kostkę lub ćwiartki. Dodać zieleninę. Podawać dobrze schłodzony.
Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *