Błyskawiczny chłodnik z mleka kwaśnego

Składniki:

1,5 l mleka kwaśnego,

1/4 l przegotowanej wody lub wody mineralnej, niegazowanej,
3 jajka,
1/2 szklanki koncentratu buraczanego,
po 2 łyżki siekanego koperku i szczypiorku,
pieprz, sól, cukier i kawałek cytryny do smaku,
Wykonanie:
Mleko dobrze ochłodzić. Koncentrat zmieszać z wystudzoną wodą. Dodać zieleninę. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w grubą kostkę. Wszystkie składniki razem wymieszać, doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i kwaskiem. Podawać dobrze ochłodzony. Chłodnik przygotujesz w ciągu 20-25 min. Można dodać obrany i pokrojony świeży ogórek, kawałki szynki, lub pieczonego mięsa, ale to już według upodobania i smaków Twojej rodziny i bliskich.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *