Naleśniki z serem, marmoladą lub owocami

Składniki:

4 jajka,
0,5 kg mąki,
0,5 l mleka,
około 0,5 kg owoców (poziomki, maliny, truskawki, borówki, a nawet banan),
kilka łyżek oleju do smażenia naleśników (lub skórka ze słoninki),
1/4 l wody,
szczypta soli,
8-10 dag cukru (kryształ)
10 dag tłuszczu do obsmażania,
10 dag cukru pudru,
Wykonanie:
Jaja ubijać starannie mikserem dodając po trochu mąkę, mleko z wodą, szczyptą soli i cukrem kryształem. Rozgrzaną patelnię natłuścić skórką słoninki lub olejem i zlewać ciasto rozprowadzając równomiernie na całą patelnię. naleśniki z obu stron układać na płytkim talerzu. Na każdy naleśnik układać umyte i osuszone owoce. Składać w „książeczkę”, „chusteczkę” lub zwijać jak krokiety. Napełnione naleśniki obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać gorące z bitą śmietaną, cukrem pudrem, lub z Twoim pomysłem na co masz ochotę lub co masz w domu. Tak usmażone naleśniki można nadziewać także serem, marmoladą smażonymi jabłkami, powidłami, czy dżemem.
Do przyrządzenia nadzienia z serem potrzeba Ci około:
40-50 dag twarogu,
1-2 żółtka,
cukier do smaku,
trochę śmietany 18% (3-4 łyżki)
można dodać trochę wanilii lub cukier waniliowy.
Wykonanie naleśników z serem:
Ser zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito. Dodać resztę składników, wymieszać i postępować jak przy naleśnikach z owocami.
Dobra rada: Ponieważ obiad ma być pełnowartościowym posiłkiem, więc gdy na drugie danie przyrządzisz naleśniki lub racuszki, zupa musi być z wkładką. Przy jarskim drugim daniu proponuję kapuśniak z kwaszonej kapusty, żurek z ziemniaczkami i kiełbasą, czy grochówkę z boczkiem (chudym) lub żeberkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *