Racuszki z kwaśnego mleka

Składniki:

1/2 l kwaśnego mleka,
2 jajka,
35-40 dag mąki pszennej,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
5 dag cukru pudru,
olej do smażenia,
łyżeczka octu lub spirytusu,
Wykonanie:
Mleko rozmącić z jajami i przesianą mąką. Wyrabiać łyżką na gładką, pulchną masę. Pod koniec dodać proszku do pieczenia lub sodę oczyszczoną, a następnie ocet lub spirytus. Ciasto ma być gęstości kwaśnej śmietany.
Na rozgrzany tłuszcz kłaść łyżką racuszki i smażyć z 2 stron na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku i przechowywać w nagrzanym piekarniku, lub na parze pod przykryciem aby nie ostygły. Podawać gorące z cukrem pudrem, konfiturami, sosem owocowym, dżemem.
W ten sam sposób można przyrządzić racuchy z jabłkami, dynią, gruszkami lub rabarbarem.
Do przyrządzenia racuchów z owocami potrzeba około 30 dag obranych jabłek lub innych owoców. Owoce trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w drobną kosteczkę.
Uwaga: Do ciasta na racuchy dodajemy ocet lub spirytus aby nie wchłaniały tłuszczu w czasie smażenia.

7 Replies to “Racuszki z kwaśnego mleka”

Skomentuj zonbyvpjil Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *