Racuchy drożdżowe

Składniki:

3 dag drożdży,
10 dag cukru,
0,5 l mleka,
05, kg mąki pszennej,
4 jajka,
5 dag tłuszczu (margaryna lub masło),
około 0,5 l oleju do smażenia,
1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego,
Wykonanie:
Drożdże rozmącić 2 łyżeczkami cukru i szklanką mleka, wlać do mąki, dodać utarte z resztą cukru jajka, resztę mleka oraz stopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto łyżką, aż ukażą się pęcherzyki (ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany). Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto nabierać stołową łyżką , kłaść racuszki na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać ciepłe, obsypane cukrem, polane syropem owocowym lub konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *