Naleśniki płonące (zadziwią wszystkich)

Składniki:

na ciasto:
20 dag mąki,
3 jajka,
szczypta soli,
3-4 dag cukru (kopiata łyżka),
około 1/3 l mleka,
3 dag masła roślinnego,
na nadzienie:
8-10 dag masła,
7-8 dag cukru pudru,
1-2 łyżki likieru lub nalewki (do smaku, według upodobania)
4-5 dag masła do smażenia lub kilka łyżek oleju,
5-6 łyżek winiaku lub rumu do polania,
Wykonanie:
Z mąki, jaj soli, cukru i mleka przygotować ciasto naleśnikowe, wymieszać ze stopionym masłem roślinnym. Odstawić na pół godziny, a potem smażyć cienkie placki, tzw. naleśniki. Przyrządzić nadzienie w następujący sposób:
Utrzeć masło z cukrem pudrem, dodać do smaku likieru lub nalewkę. Przygotowaną masą cienko smarować wcześniej usmażone naleśniki i składać w „chusteczki” (na pół i znowu na pół). Ułożyć na natłuszczonym metalowym półmisku, postawić na malutkim ogniu lub w nagrzanym piekarniku. Alkohol tzn. rum lub winiak ostrożnie ogrzać w wysokim garnuszku ustawionym na palniku przykrytym płytką. Palnik powinien być przykryty płytką, gdyż ona powoli się grzeje, co zabezpiecza alkohol przed zapaleniem się w garnuszku. Rozgrzanym alkoholem polać ogrzane naleśniki, zapalić – płonące naleśniki natychmiast podawać.
Uwaga: Aby ładnie i dłużej płonęły można dodać do winiaku lub rumu nieco spirytusu – bo to wysokoprocentowy alkohol.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *