Ciasto biszkoptowe

Składniki na dużą brytfannę lub dużą tortownicę:

8 jajek (jeśli małe to 10),
8 łyżek cukru,
8 łyżek mąki pszennej,
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia,
1 łyżka octu lub soku z cytryny (niekoniecznie),
3 dag masła do posmarowania formy,
1 łyżka bułki tartej do posypania formy lub papier do pieczenia,
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 1 łyżką cukru na pulchną masę. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania piany dodać resztę cukru. Na utarte żółtka wsypać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wyłożyć sztywną pianę z białek i lekko, ale dokładnie wymieszać (z dodatkiem octu lub cytryny – niekoniecznie).
Wyłożyć ciasto na przygotowaną formę tzn. wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 ºC piekarnika i piec 45-50 minut. Po upieczeniu, gdy trochę przestygnie wyjąć z formy.
Z tej ilości produktów upieczony i wystudzony biszkopt można przekroić na dwa placki, przełożyć masą lub owocami, przybrać bitą śmietaną, można oblać polewą czekoladową lub zalać galaretką z owocami (do galaretki nie kroimy biszkopta na dwa).
Jeżeli chcesz podać biszkopt bez masy, polewy lub galaretki, można upiec go z owocami np. truskawkami, malinami, poziomkami, czy ananasem, a także z rodzynkami.

Komentarze: 1

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Mam kilka uwag. Proporcje jajek, cukru i mąki dobre, ale proszek do pieczenia zbędny ( niektórzy są uczuleni ), tylko mąka musi być „Krupczatka”. A ciasto wykonuję tak: w dużym pojemniku (głębokim) mikserem ubijam białka z szczyptą soli. Jak już są sztywne dosypuję CAŁY cukier miksując cały czas, aż białka będą sztywne. Nie przerywając miksowania dodaję wszystkie żółtka (po jednym). Odkładamy mikser i tak, jak Pani napisała bardzo ostrożnie dodajemy mąkę cały czas mieszając drucianym mieszadłem (trzepakiem). Na moją tortownicę o śr. 25 cm używam 10 śr./ dużych jajek, co pozwala na zrobienie czterech poziomych przecięć – miejsca na wspaniały krem, ale to jest całkiem osobny przepis. Gdyby Pani była ciekawa, to służę swoją praktyczną wiedzą. … Dziadek Mirek.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.