Przepisy Babci Stasi na facebooku
Polecamy

Proponowany deser:
Proponowana zupa:
Proponowane danie główne:

Składniki:

1-1,5 kg buraków,
10-15 dag chrzanu,
2 łyżki octu 3% lub kwasek cytrynowy,
1 dag kminku (niekoniecznie, zależy od smaku),
sól, cukier do smaku,

Wykonanie:

Wyszorowane i dobrze opłukane buraki zalać gorącą wodą, ugotować do miękkości, zetrzeć na tarce i tu uwaga: Można zetrzeć na drobnych otworach lub dużych. Buraczki starte na małych otworach będą rzadkie i wytworzą więcej soku. Te drugie będą w wiórkach. Zrób więc jak wolisz – jednakowo smakują, różnią się tylko konsystencją.
Chrzan oczyścić, umyć oskrobać, zetrzeć na tarce (na takim samych oczkach jak buraki). Dodać opłukany kminek, przyprawić do smaku solą, cukrem, kwaskiem. Jeżeli chcemy, by ćwikła dłyżej zachowała ostrość i smak wlewamy 1/4 litra wody przegotowanej, włożyć ciasno do słoi, szczelnie zamknąć, przechowywać w chłodnym miejscu. Tak można robić ćwikłę na zimę, pamiętając by buraczki zakrywała woda oraz żeby wszystko zapasteryzować.
Podajemy z różnymi rodzjami mięs (zimne oraz ciepłe), z wędlinami oraz rybami.

1 Odpowiedź do “Ćwikła z chrzanem”

Skomentuj