Zupa rybna

Składniki:

30-35 dag ryby (karp, sum, szczupak lub innej) lub jadalne odpadki z ryb (głowa, kręgosłup z ośćmi, skóra),
15-20 dag włoszczyzny,
2,5-3 l. wody,
liść laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego,
sól i pieprz do smaku,
1 gałka muszkatołowa,
1/8 -1/4 l. śmietany,
3-4 dag mąki (łyżka),

Wykonanie:

Z włoszczyzny i ryby (lub jadalnych odpadów) oraz przypraw ugotować wywar, przecedzić. Obrane z ryby mięso użyć do przyrządzenia pulpetów. Wywar podprawić z połową przestudzonego wywaru, zmieszać całość, zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałkę muszkatołową, dodać śmietanę. Podawać z pulpecikami rybnymi, łazankami, kluseczkami lanymi itp. Można doprawić zasmażką.

Pulpeciki robimy w następujący sposób:
Ugotowane i obrane z ości mięso mielimy przez maszynkę, dodajemy jedno surowe jajko, jedną namoczoną i odciśniętą bułkę, sól, pieprz do smaku. Wyrabiamy i kształtujemy kuleczki w wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczamy w mące, wrzucamy do osolonej i gotującej się wody. Gotujemy 5 minut.

Dobra rada: Aby nic się nie zniszczyło włoszczyznę pokrój drobno lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *