Zacierka tarta lub siekana

Składniki:
10 dag mąki,
1 jajko (jak małe to dwa),
2 łyżki wody,
2-3 dag mąki do posypywania,
szczypta soli,
Wykonanie:
Zagnieść twarde ciasto. Posiekać lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Od czasu do czasu przesypać zacierkę mąką. Lub maczać w mące w czasie ścierania. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody, ugotować przec 4-5 min. Wyjąć sitem, przelać gorącą wodą. Podawać do zup, mleka.
Uwaga: Zacierkę podobnie jak makaron domowy można zasuszyć. Suche kluseczki gotujemy dłużej. Gdy byłam jeszcze dzieckiem zacierki nie ucierano na terce, lecz skubano palcami. Robiono cienkie wałeczki, trzymano je w jednej ręce a kciukiem i palcem wskazującym drugiej ręki robiono bardzo drobne kluseczki. Pochłania to więcej czasu, ale gdy go masz, poświęć się i zrób zacierkę własnymi palcami, bo jest oryginalna i niepowtarzalna. Zobaczysz, że warto!

5 Replies to “Zacierka tarta lub siekana”

  1. My grandmother made pilcilalci too, and my aunts still give me jars of it sometimes. Wonderful poem – thanks for sharing it! Today I am reviewing the book you sent me last June so thanks again.

Pozostaw odpowiedź dorina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *