Tatar

Składniki:

Dawno temu tatar przyrządzany był z mięsa końskiego (stąd też nazwa).

1/2 kg mięsa wołowego (polędwica),
sól, pieprz do smaku,
jajka,
5 sztuk ogórków kwaszonych,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
1 słoik chrzanu (polonez),
3-4 duże cebule,

Wykonanie:

Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, kroimy na kawałki, mielimy w maszynie na drobnym sicie. Wymieszać solą, pieprzem i oliwką. Cebulę, obrane ze skórki ogórki kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Z mięsa robimy kulki, lekko spłaszczamy robiąc dołek do którego wkładamy surowe żółtko. Oddzielnie kładziemy cebulę, chrzan i ogórki. Bardzo ładnie i smacznie wygląda gdy podajemy tatara oddzielnie każdej osobie. Wówczas trzeba poświęcić więcej czasu, ale warto! Na talerzyk kładziemy liść sałaty (nie koniecznie). Porcje tatara z żółtkiem w środeczku, przy nim pokrojoną cebulkę, ogórka (chrzan niekoniecznie, gdyż nie każdy je tatara z chrzanem) Słoik z chrzanem, magę, pieprz i sól można postawić na stole, może ktoś będzie chciał doprawić tak wspaniałą przystawkę.

Pamiętaj: Jajka należy umyć gorącą wodą, gdyż spożyjemy je na surowo. podaje się też tatara wymieszanego z przyprawami wtedy przygotuj mniej jajek, ogórków i cebuli, ale nie będzie wyglądał tak efektownie.

3 Replies to “Tatar”

  1. Szczerze? Ten przepis na tatara…no cóż…Ta potrawa jest flagową „miską” w mojej Rodzinie kiedy to od czasu do czasu mamy ochotę pogadać i wypić kieliszek czystej wódki.Tatar-podaje na dużym talerzu-centralnie mięso z jajkiem a na obrzeżach;kawałek masła,drobno pokrojone-cebula-kiszony ogórek-grzybki marynowane (najlepiej swojskie), dwie wędzone szprotki w oleju,łyżeczka musztardy,ćwiartka cytryny.Przyprawy do mieszania ;obowiązkowo sos tabasco,olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek ,maggi,pieprz sól,papryka słodka.Ot i to wszystko.Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *