Ptasie mleczko

(na dużą tortownicę)

Składniki:

2 galaretki czerwone,
2 galaretki innego koloru (nie z kiwi),
1 puszka nie słodzonego mleka skondensowanego (lub 1/2 l. śmietanki 30%)
3/4 litra wody.

Wykonanie:

W oddzielnych naczyniach rozmącić galaretkę w gorącej, przegotowanej wodzie (tzn. czerwone w jednym naczyniu, a np. zielone w innym). Wodę należy podzielić na 2 połowy. Gorącą galaretkę często mieszamy, aby żelatyna, która osiada na dnie rozpuściła się dokładnie, wystudzoną wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka tężeje, ale jest jeszcze miękka wlewamy kilka jej łyżek na dno tortownicy (6-7 łyżek), do reszty galaretki wlewamy 1/2 puszki mleka i ubijamy mikserem, gęstą i jednolitą masę przenosimy na galaretkę do tortownicy.
Z drugiego koloru galaretki odlać kilka łyżek. Do pozostałej części wlać drugą część mleczka i ubić jak wcześniej. Gęstą masę przełożyć do tortownicy, wówczas otrzymujemy 2 kolorowe ptasie mleczko.
Wierzch masy (ptasie mleczko) zalewamy odlaną galaretką i odstawiamy do lodówki.

Uwaga: Ptasie mleczko można także przyrządzić inaczej: wymieszać masę ze świeżymy owocami (poziomki, truskawki, maliny itp.), wylać na upieczony cienki biszkopt (z 6 jaj) lub kruche ciasto. Można przyrządzić z galaretek jednego koloru posypując rodzynkami, czy posiekanymi orzechami, można też zrobić na masie esy-floresy z lukru lub polewy czekoladowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *