Składniki:
25 dag masła,
1 – 1,5 szklanki cukru (do smaku),
1 torebka cukru waniliowego,
1 szklanka mleka w proszku,
3-4 łyżki kakao,
3/4 szklanki mleka (2%),
1 kieliszek alkoholu (niekoniecznie),
Wykonanie:
Do płaskiego rondla wkładamy masło, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, topimy mieszając. Kakao i mleko w proszku mieszamy z płynnym mlekiem i dodajemy do stopionego słodkiego masła. Gotujemy cały czas mieszając, żeby nie porobiły się grudki i nie przypalało się, aż masa zgęstnieje. Do gęstej masy wlewamy alkohol, odstawiamy masę aby się przestudziła.
Smarujemy ostudzoną, ale nie zimną masą.
Uwaga: Porcja ta wystarczy do przełożenia 10 andrutów (wafli) można nią przełożyć także tort, zwłaszcza makowy. Po udekorowaniu otrzymamy smaczny i okazały mazurek.