Kluski na parze (paruchy)

Składniki:

5 jajek,
1/2 kg mąki pszennej,
7-8 dag drożdży,
1-1,5 szklanki mleka,
4-5 łyżek cukru,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli

do parowania: duża gaza, płaski ale nie bardzo niski rondel oraz woda,

Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka robimy rozczyn, tzn. drożdże, mąkę, cukier, mleko mieszamy i odstawiamy aby wyrosły.

Żółtka oddzielmy od białek, ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, na nią wlewamy wyrośnięte drożdże, przykrywamy mąką, dodajemy żółtka, mleko (ciepłe, ale niegorące), wyrabiamy ciasto aż odejdzie od ręki, wlewamy roztopioną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki i układamy na stolnicy posypanej mąką. Zrobione kluski muszą trochę podrosnąć. Gdy kluski odpoczywają, my przygotowujemy garnek w którym będziemy parować:
Do rondla wlewamy zimną wodę (tak aby zajmowała 1/4 objętości naczynia). Górę rondla obwiązujemy gazą (dobrze naciągniętą, gdyż kluski nie mogą sięgać wody).
Tak przygotowany garnek stawiamy na palnik, aby zagotowała się woda. Układamy na gazę kluski, luźno, bo w czasie parowania jeszcze urosną. Garnek z kluskami nakrywamy głęboką i szczelną miską i parujemy 8-10 minut.
Kluski na parze można nadziewać marmoladą, świeżymi, miękkimi owocami lub twardą konfiturą. Podawać z jogurtem, serkiem „homo” cukrem itp. – to już według swojego smaku.

Uwaga i dobra rada: Aby nadziać kluski postępuj jak przy pączkach. Można też ciasto rozwałkować i wycinać krążki – też się udadzą i będą smakować. W czasie parowania klusek woda powinna mieć około 80-90 stopni Celsjusza, aby para dostawała się do środka kluska. Większe kluski gotuj dłużej.

15 Replies to “Kluski na parze (paruchy)”

  1. Rozczyn jest rzadki, ale samo ciasto na paruchy powinno dać się formować w kulki innymi słowy powinno „odchodzić od ręki”.

  2. Co zrobić z białkami?
    Można zrobić z nich oczywiście jajecznicę, ale także bezy, makaron… Wszystkie przepisy są dostępne po wpisaniu w wyszukiwarkę (u góry strony po prawej).

  3. przepraszam za dociekliwość, ale to pół kostki margaryny to ile gram? 😉 bo są różne rozmiary, a nie chcę zepsuć 😉

  4. Powietrze z zewnątrz dostaje się pod miskę, co powoduje problem. Miska musi być dobrze dopasowana. Ważne, żeby dobrze naciągnąć gazę, prosto, sztywno i równo. Nie należy sądzić, że im niżej bedzie gaza to kluski szybciej się ugotują.

    Pozdrawiamy 🙂

  5. Proszę wybaczyc ,ale chcę zapytać : czy pampuchy po uformowaniu można przetrzymac w lodówce jak kupne ? czy nie „oklapną „?

Skomentuj Andrzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *