Kluski na parze (paruchy)

Składniki:

5 jajek,
1/2 kg mąki pszennej,
7-8 dag drożdży,
1-1,5 szklanki mleka,
4-5 łyżek cukru,
1/2 kostki margaryny,
szczypta soli

do parowania: duża gaza, płaski ale nie bardzo niski rondel oraz woda,

Wykonanie:

Z drożdży, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka robimy rozczyn, tzn. drożdże, mąkę, cukier, mleko mieszamy i odstawiamy aby wyrosły.

Żółtka oddzielmy od białek, ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, na nią wlewamy wyrośnięte drożdże, przykrywamy mąką, dodajemy żółtka, mleko (ciepłe, ale niegorące), wyrabiamy ciasto aż odejdzie od ręki, wlewamy roztopioną margarynę i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta robimy kuleczki i układamy na stolnicy posypanej mąką. Zrobione kluski muszą trochę podrosnąć. Gdy kluski odpoczywają, my przygotowujemy garnek w którym będziemy parować:
Do rondla wlewamy zimną wodę (tak aby zajmowała 1/4 objętości naczynia). Górę rondla obwiązujemy gazą (dobrze naciągniętą, gdyż kluski nie mogą sięgać wody).
Tak przygotowany garnek stawiamy na palnik, aby zagotowała się woda. Układamy na gazę kluski, luźno, bo w czasie parowania jeszcze urosną. Garnek z kluskami nakrywamy głęboką i szczelną miską i parujemy 8-10 minut.
Kluski na parze można nadziewać marmoladą, świeżymi, miękkimi owocami lub twardą konfiturą. Podawać z jogurtem, serkiem „homo” cukrem itp. – to już według swojego smaku.

Uwaga i dobra rada: Aby nadziać kluski postępuj jak przy pączkach. Można też ciasto rozwałkować i wycinać krążki – też się udadzą i będą smakować. W czasie parowania klusek woda powinna mieć około 80-90 stopni Celsjusza, aby para dostawała się do środka kluska. Większe kluski gotuj dłużej.

Komentarze: 15

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

faktycznie,wychodzą rewelacyjne z tego przepisu,dziękuję :)

A w łódzkich okolicach mówimy na nie „pampuchy” :)

A czy to ciasto ma być takie rzadkie???

Rozczyn jest rzadki, ale samo ciasto na paruchy powinno dać się formować w kulki innymi słowy powinno „odchodzić od ręki”.

skożystam z przpisu bo mój gdzies „posiałam” mam nadzieje ze tak dobre jak mojej mamy:)))

Co zrobić z białkami?
Można zrobić z nich oczywiście jajecznicę, ale także bezy, makaron… Wszystkie przepisy są dostępne po wpisaniu w wyszukiwarkę (u góry strony po prawej).

przepraszam za dociekliwość, ale to pół kostki margaryny to ile gram? 😉 bo są różne rozmiary, a nie chcę zepsuć 😉

Chodzi o kostkę 250g, czyli połowa z niej to 125g. Pozdrawiamy

Mam problem z kroplami wody,które opadają z miski podczas podnoszenia jej i zniekształcają kluski.Proszę o radę.

Powietrze z zewnątrz dostaje się pod miskę, co powoduje problem. Miska musi być dobrze dopasowana. Ważne, żeby dobrze naciągnąć gazę, prosto, sztywno i równo. Nie należy sądzić, że im niżej bedzie gaza to kluski szybciej się ugotują.

Pozdrawiamy :-)

Proszę wybaczyc ,ale chcę zapytać : czy pampuchy po uformowaniu można przetrzymac w lodówce jak kupne ? czy nie „oklapną „?

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.