Zupa szczawiowa

Składniki:

25-30 dag włoszczyzny,
15-20 szczawiu,
30 dag kości (niekoniecznie),
2,5 l. wody,
3-4 dag maki,
1-2 żółtka surowe,
3-4 dag masła (ewentualnie margaryny),
1 szklanka mleka lub 1/2 szklanki śmietany (18%),

sól do smaku,

Wykonanie:

Z włoszczyzny i kości lub tłuszczu ugotować wywar. Szczaw umyć, obciąć korzonki, zemleć w maszynce lub rozetrze nożykiem miksera. Połowę szczawiu ugotować w małej ilości wody (10 do 15 minut). Wywar przecedzić, podprawić mąką zmieszaną z zimną wodą i zagotować. Ugotowany szczaw rozetrzeć z żółtkiem i mlekiem, i wlać do wywaru, dodać surowy, przemielony szczaw i wymieszać (nie gotować). Doprawić do smaku solą, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, z pulpetami mięsnymi, ziemniakami lub kaszą, ryżem ugotowanymi na sypko. Zamiast żółtkiem i mlekiem zupę można doprawić śmietanką – też jest wspaniała.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *